Saturday, 20 August 2011

Tips Makan di Bulan Ramadhan


 1.Berbuka dengan membaca doa.

   2.   Mulakan dengan minum
jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2
         biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.

   3.   Bolehlah makan nasi & "noodles"

            Nasi                    "Noodles"
            Nasi putih            Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
            Nasi ulam            Koayteow  }
            Nasi kerabu

    4.    Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.

   5.    Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

   6.    Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.

   7.    Berhenti makan sebelum kenyang.

   8.    Lebihkan minum air.

   9.    Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.

   10.   Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan
           adalah seperti berikut:

            Nasi putih               Oats/ Nestum
            Roti/ Ban                Buah-buahan/ Kurma

   Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.

No comments:

Post a Comment