Saturday, 9 April 2011

MAKANAN UNTUK ANDA

MAKANAN UNTUK ANDA
Apakah Cara Makan Yang Betul ?
Ada sesetengah orang yang makan hanya untuk mengisi perut mereka. Ada juga yang makan bagaikan tiada hari esok untuk makan lagi.
Jangan ikuti tabiat seperti ini! Sebaliknya, ikuti cara makan yang sihat. Cara pemakanan yang sihat akan memastikan anda tidak mudah jatuh sakit dan juga akan membantu anda mencapai kecemerlangan di sekolah, hinggakan semua orang akan mengagumi anda!
Ikuti Panduan Piramid Makanan! Ia satu cara yang seronok dan senang untuk mendapat diet yang seimbang. Piramid ini mengesyorkan berapa banyak yang anda perlu makan daripada setiap kumpulan makanan. Ini akan membantu anda mendapat jumlah nutrien yang diperlukan. Senang sahaja � mula dari bawah piramid dan naik ke puncaknya!
Berapa Banyak Anda Harus Makan?

Makan mengikut keperluan fizikal anda. Jika anda sangat aktif dalam sukan dan permainan, anda harus makan lebih banyak. Jika anda tidak begitu aktif, anda harus kurangkan makan.

Bertenaga Dengan Bijirin Dan Ubi
Nasi, mi, roti dan makanan bijirin lain mengandungi karbohidrat yang membekalkan tenaga kepada badan dan minda anda! Ubi seperti keledek dan kentang juga merupakan pilihan yang bagus! Makanan seperti ini harus menjadi sumber tenaga anda yang utama. Makanan ini juga mengandungi sejenis karbohidrat khas, dipanggil serat, yang amat penting untuk kesihatan anda.
Serat Menentang Penyakit Jantung

Serat ialah sejenis karbohidrat yang terdapat dalam kekacang, bijirin, ubi, buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia membantu mencegah sembelit dan menyingkirkan sisa-sisa toksik daripada badan anda. Ia juga mencegah penyakit jantung, suatu penyakit yang bermula pada umur anda.
Tahukah anda bahawa penyakit jantung boleh bermula pada umur anda? Mengambil terlalu banyak lemak, terlalu sedikit serat, merokok dan tidak bersenam � semua ini boleh menyebabkan saluran darah ke jantung anda tersumbat ! Proses ini berlaku dengan lambat dan anda tidak akan menyedarinya�.sehingga anda diserang sakit jantung beberapa tahun kemudian.
Makan banyak serat boleh membantu menjaga saluran darah yang sihat dan mengelakkan daripada tersumbat. Anda juga mesti menjaga berat badan yang sihat, jangan merokok dan mengamalkan cara hidup yang cergas.


Kuasa Kekacang
Kekacang adalah sumber protein yang baik. Anda boleh memilih pelbagai jenis kekacang seperti dhal, kacang hijau, kacang merah dan kacang soya. Kekacang seperti ini juga membekalkan serat yang penting untuk kesihatan anda. Jadi makanlah pelbagai kekacang!
Buah-Buahan enak !
Buah-buahan membekalkan vitamin dan mineral yang boleh melindungi badan anda daripada penyakit dan jangkitan biasa. Vitamin C dalam jambu, betik dan oren, misalnya, boleh membantu luka cepat sembuh. Buah-buahan juga mengandungi serat.
Makanlah banyak buah-buahan dan minum jus buah-buahan untuk menjadi sihat!
Sayuran sihat !
Sayur-sayuran juga mengandungi banyak vitamin dan mineral yang boleh membantu badan anda berfungsi dengan sempurna. Seperti makanan tumbuhan lain, sayur-sayuran juga tinggi kandungan serat.
Buatlah pilihan bijak � makan sayur-sayuran yang pelbagai warna, bentuk dan saiz! Sayur-sayuran mentah, dikukus atau ditumis adalah pilihan yang paling bagus.
Susu Pilihan Bagus!
Susu bukannya untuk bayi sahaja. Anda memerlukan susu juga kerana ia mengandungi zat protein untuk membina badan anda, vitamin serta mineral-mineral yang penting. Susu membekalkan kalsium, sejenis mineral yang boleh membentuk tulang yang kuat dan padat supaya tidak mudah patah kemudian hari nanti.
Sama ada anda minum susu segar atau susu tepung, susu biasa atau susu berperisa, segelas di rumah, atau sepaket di sekolah, pastikan anda minum susu dan dapatkan khasiatnya.
Makanlah Daging
Daging dan ikan mengandungi protein untuk membina otot dan tisu-tisu lain dalam badan anda. Daging juga merupakan sumber vitamin B, zat besi, magnesium dan zink yang bukan sahaja penting untuk kesihatan anda, tetapi juga membantu memperbaiki pencapaian fizikal dan mental anda.
Lemak Penting Juga!
Lemak adalah penting kerana ia adalah sumber kalori yang penting untuk memenuhi keperluan tenaga anda. Ia juga membekalkan nutrien-nutrien lain yang penting seperti asid lemak dan vitamin.
Akan tetapi, anda hanya memerlukan lemak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Mengambil terlalu banyak lemak adalah buruk untuk kesihatan anda. Pertamanya, lemak mengandungi terlalu banyak tenaga sehingga boleh menambahkan berat badan anda. Keduanya, lemak haiwan (dari daging lembu, ayam, kambing atau khinzir) dan lemak dari sesetengah tumbuhan (seperti kelapa) boleh membawa kesan buruk kepada jantung anda dan lama-kelamaan mungkin mengakibatkan penyakit jantung.
Kurangkan Garam, Gula & Bahan Pengawet
Jika anda menggemari makanan yang manis, masin atau diproses, anda harus mengetahui ini. Terlalu banyak garam adalah buruk untuk tekanan darah anda, terlalu banyak gula boleh menambahkan berat badan anda, manakala sesetengah bahan pengawet dikatakan boleh menyebabkan penyakit kanser.
Jadi, ikutilah nasihat ini. Pilih makanan yang kurang garam, gula dan bahan pengawet. Nikmatilah rasa yang segar dan semulajadi!
Seronok Bersnek

Mengambil snek adalah cara yang baik untuk sentiasa bertenaga, cergas dan bersemangat sepanjang hari. Pilihlah snek yang enak lagi berkhasiat. Di sini ada beberapa idea untuk snek yang lazat: sandwic ringkas, biskut, sekeping keju, buah-buahan segar, sayur-sayuran mentah (seperti lobak kecil atau tomato ceri) atau segelas susu. Yumm�betapa menyelerakan snek-snek ini!

Friday, 8 April 2011

my first posting

Tabiat Pemakanan Yang Sihat

PIRAMID makanan adalah panduan untuk orang ramai memahami cara makan secara sihat dan disyorkan kepada penduduk berumur 2 tahun ke atas. Piramid makanan Malaysia membawa mesej yang jelas mengenai perkara berikut::

*Ambil makanan daripada semua kumpulan menurut sukatan yang disyorkan.

* Makanan di bahagian atas piramid, khususnya minyak, lemak, gula dan garam hendaklah dikurangkan berbanding di bahagian bawah piramid seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin yang perlu dilebihkan. Bukan semua makanan sama, walaupun dalam kumpulan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

* Bincangkan rancangan diet anda dengan pakar. Fahami jumlah kalori, protein dan lemak yang diperlukan setiap hari.

Mari kita melihat kumpulan makanan yang berlainan dalam Piramid Makanan.

Lemak, minyak, gula dan garam (gunakan sedikit sahaja); Susu dan produk tenusu (1 hingga 2 hidangan); Ikan, ayam, daging dan kekacang (2 hingga 3 hidangan); Buah-buahan dan sayur-sayuran (3 hingga 5 hidangan); Nasi, mi, roti, ubi dan produk bijirin lain (8 hingga 12 hidangan).

Nasi, mi, roti dan produk bijirin.

Anda disyorkan mengambil 8 hingga 12 hidangan daripada kumpulan ini. Jadual di bawah menjelaskan maksud hidangan.

Setiap satu daripada yang berikut adalah contoh SATU hidangan

Setengah cawan nasi/mi/pasta yang dimasak, sekeping roti bijirin penuh, satu cawan bubur, setengah keping capati / tosai, setengah cawan bijirin sarapan atau dimasak, dua keping biskut bijian penuh.

PESANAN PEMAKANAN:

1. Cuba makan bijian penuh, nasi beras perang, bertih jagung, biskut gandum penuh dan produk emping oat.

2. Buat nasi pilau menggunakan beras basmati atau beras perang.

3. Buat bubur yang lazat menggunakan beras perang dan putih dan tambah lebih banyak sayur-sayuran.

4. Jangan guna terlalu banyak minyak/minyak sapi untuk memasak nasi/ mi.

5. Kurangkan bijirin halus seperti tepung putih dan roti putih.

Sayur-sayuran dan buah-buahan

Sayur-sayuran atau jus sayur-sayuran 100% termasuk dalam kategori ini. Buah-buahan sama ada segar, sejuk beku, kering atau dalam tin dan jus buah-buahan 100% termasuk dalam kumpulan ini. Anda disyorkan mengambil sekurang-kurangnya 3 – 5 hidangan setiap hari.

Lima hidangan sehari

* Cawan sayuran berdaun hijau dimasak

* Cawan sayuran berkanji atau sayuran buah dimasak

* 1 cawan sayuran mentah seperti salad atau ulam

* Buah jambu batu

* 1 potong betik/tembikai/nanas

* 1 biji pisang/oren/epal/pear sederhana besar

* Cawan buah kering

* Cawan jus buah-buahan atau jus sayuran 100%.


PESANAN PEMAKANAN:

1. Pelbagaikan sayuran anda.

2. Pastikan anda mengambil 3 cawan sayuran berdaun hijau gelap setiap minggu. Sayuran oren seperti labu, lobak merah dan keledek 2 cawan seminggu.

3. Sayuran berkanji seperti jagung, kentang dan kacang pis boleh diambil 3 cawan seminggu. Pelbagaikan sayuran lain kepada 6½ cawan seminggu.

4. Nikmati buah-buahan warna-warni setiap hari, untuk memaksimumkan vitamin dan mineral.

5. Tambah sayuran ke dalam mi dan sajian nasi. Cuba pelbagai sayuran, baik mentah mahupun yang tumis reneh.

6. Beli sayuran segar ikut musim kerana harganya lebih murah.

7. Bila masak sayuran, kurangkan penggunaan minyak, santan atau sos.

8. Makan buah-buahan segar seperti jambu batu/nanas tanpa asam boi, garam atau kicap

9. Tambah sayuran berkanji seperti kentang untuk memekatkan sup atau kuah

10. Tambah buah-buahan ke dalam bijirin sarapan anda atau tambah nanas ke dalam kari ikan .

11. Makan buah-buahan begitu sahaja atau dipotong kecil, bukan jus.

12. Bila membeli buah-buahan dalam tin, pilih yang 100% dalam jus/ air.

13. Buat smoothie buah-buahan dengan mencampurkan yogurt rendah lemak dengan buah-buahan segar atau sejuk beku seperti pisang dan nanas.

Susu dan produk tenusu

Sebarang produk susu dalam bentuk cecair dan makanan yang diperbuat daripada susu dianggap termasuk dalam kumpulan ini. Susu pekat manis, susu atau yogurt berperisa, yang ditambah gula seperti sirap jagung, gula, gula perang, sirap malt tidak termasuk kategori ini.

Susu dan produk susu

* 1 gelas susu

* 1 cawan yogurt

* 1 keping keju

PESANAN PEMAKANAN:

1. Pilih susu atau produk susu rendah lemak atau tanpa lemak.

2. Keju adalah sumber kalsium dan protein. Semak kandungan garam dan lemak.

3. Jika anda alah laktosa, anda boleh pilih keju keras atau yogurt.

4. Guna susu untuk menggantikan santan bila memasak kari.

5. Hidangkan koktel buah-buahan dengan yogurt rendah lemak .

6. Tambah susu ke dalam sup krim untuk menambah kelazatan/kalsium.

Telur, daging, ayam, ikan, kekacang

Semua makanan yang mengandungi daging, ayam, ikan, kacang kering atau kacang pea, telur, kekacang dan bijian dianggap sebagai sebahagian daripada kumpulan ini. Oleh kerana ikan, kekacang dan biji-bijian mengandungi minyak yang sihat, ia patut diambil lebih kerap.

Telur, susu, ayam, ikan dan kekacang

* 1 paha ayam saiz sederhana

* 1 potong ikan saiz sederhana

* 1 ikan kecil saiz sederhana

* 1 potong daging tanpa lemak saiz sederhana

* 1 cawan kekacang/kacang (kacang kuda, dal, kacang hijau)

* 2 keping tauhu

* 2 keping tempe

* 2 telur

PESANAN PEMAKANAN:

1. Pilih daging tanpa lemak dan ayam tanpa kulit. Kurangkan penggunaan minyak dan santan ke tahap minimum.

2. Kuning telur, hati dan organ daging yang lain adalah sumber kolesterol yang tinggi. Anda perlu memastikan jumlah pengambilan kolesterol secara keseluruhan tidak melebihi 300 miligram sehari.

3. Daging diproses seperti burger, sosej atau daging deli mengandungi garam tambahan. Jadi, semak ramuan dan fakta pemakanan pada label untuk mengehadkan pengambilan natrium.

4. Biji bunga matahari, badam dan kekacang lain menyumbangkan vitamin E dan nutrien lain. Ia boleh dijadikan snek yang baik tetapi pengambilan hendaklah menurut keperluan kalori seseorang.

5. Panggang, kukus, bakar ayam dan ikan, bukan goreng.

Jadi, bolehkah kita menukar tabiat makan kita yang tidak sihat secara perlahan-lahan kepada cara yang lebih sihat? Mengapa tidak? Setelah anda memahami piramid makanan, cuba sesuaikan dengan keperluan peribadi dan aktiviti anda.

- (Rencana ini disumbangkan oleh Jacob‘s – jenama biskut dan kraker yang dipercayai untuk pemakanan yang seimbang dan gaya hidup aktif dan sihat)





Aras 4


Aras 3


Aras 2


Aras 1







Aras 4 (Makan paling sedikit)
Lemak, Minyak, Garam, Gula

Aras 3 (Makan sederhana :2-3sajian)
Susu, Dadih dan Keju
Ikan, Ayam, Daging dan kekacang

Aras 2 (Makan banyak : 3-5 sajian)
Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Aras 1 (Makan paling banyak : 8-12 sajian)
Bijirin dan hasil bijirin serta ubi