Makan Sebelum Lapar, Berhenti Sebelum Kenyang
Friday, 15 July 2011
TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT
Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.
Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah".
Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.
Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.
Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.
Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.
Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.
Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.
Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi
Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..
SEKIRANYA ANDA MAMPU UNTUK MENGAMALKAN KESEMUA PERKARA DI ATAS, ALHAMDULILLAH.....SEKURANG-KURANGNYA ANDA TELAH MENUNAIKAN KEWAJIBAN IAITU MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT. NAMUN PENINGKATAN KESIHATAN SERTA PENYEMBUHAN BERBAGAI JENIS PENYAKIT AKAN LEBIH BERKESAN LAGI MELALUI
GAYA PEMAKANAN SIHAT
BERASASKAN MADU LEBAH DAN BUAH KURMA.
No comments:
Post a Comment
Newer Post
Older Post
Home
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment